Blåbær er bra for hjertet og immunforsvaret

Styrk hjertet og immunforsvaret med blåbær

Styrk hjertet på kun 6 uker med daglig inntak av blåbær i følgen studie. Som en bonus får du også et sterkere immunforsvar.  I alle fall hos personer med en stillesittende livsstil, ifølge studie.

Undersøkelsen som ble gjort på menn og kvinner, varte i 6 uker. Den ene gruppen fikk daglig tilskudd med blåbær, mens den andre gruppen fikk placebo.  Undersøkelsen var både randomisert og placebokontrollert.  Det vil si at studien fulgte den såkalte «gullstandarden» for vitenskapelige undersøkelser.

Styrk hjertet og immunforsvaret

Gruppen som fikk sitt daglige tilskudd med blåbær fikk et målbart sterkere immunforsvar, målt ved NK-celler.

Noe overraskende fant forskerne også ut at gruppen med blåbærspisere fikk et langt bedre blodtrykk.

Dette stemmer bra med tilsvarende undersøkelse forskergruppen tidligere har gjort på topptrente idrettstøvere.  Også blant disse idrettsutøverne fant man klare bevis for at immunforsvaret ble sterkere.

De positive egenskapene ved blåbær antas å ligge i flavonoidene, stoffene som gir blomster, frukt og bær sine sterke og klare farger.

Spesielt antocyaner og flavanoler i blåbær antas av forskerne å være viktige.  Tidligere har man funnet at blåbær også kan redusere risiko for en for tidlig aldring av hjernen.

Antioksidanter som disse viktige stoffene fra frukt og b@r er viktig for immunforsvaret, kolesterolet, samt for muskler og ledd.  Dette gjelder også for blåbær, noe som forskere nå har dokumentert.

 

Blåbær har vært brukt i europeisk folkemedisin i tusen år.

Kilde:

Six weeks daily ingestion of whole blueberry powder increases natural killer cell counts and reduces arterial stiffness in sedentary males and females. McAnulty et al., Nutritional Research In Press, DOI: 10.1016/j.nutres.2014.07.002

Du kan lese mer om blåbær på Wikipedia her

 

Flere artikler: